sv ’t Harde op pole position richting competitie

21 augustus 2014 - Gepubliceerd door

Ploeg Marco Wilmink pakt eerste lustrum Veluwecup

Na het laatste fluitsignaal van de leidsman van dienst in de vierde en laatste derby van de Veluwecup klinkt er gejuich op uit het groen witte deel van het talrijke publiek. Het favoriete sv ’t Harde heeft zojuist buurman Elburger Sportclub met 3-1 verslagen en is daarmee de terechte winnaar van het mooiste voorbereidingstoernooi van de Veluwe. Aanvoerder Rick Veldkamp neemt met een brede grijns uit de handen van Bert van Dijk van Rabobank Noord Veluwe de enorme beker en de envelop met het prijzengeld in ontvangst.

Het eerste lustrum van de Veluwecup gaat de boeken in als meest succesvolle editie tot nu toe. De uitbreiding  van het deelnemersveld met twee teams, maar vooral de aansluiting van DSV ’61 bij de organisatie blijkt een enorm positief effect te hebben. De drie wedstrijden die ieder team speelt passen uitstekend in de voorbereiding op het komende seizoen. De toenemende prestigestrijd door de formule van het toernooi zorgt voor boeiende wedstrijden en grote publieke belangstelling. De finaledag zorgt voor een climax. Niet in de laatste plaats omdat zowel OWIOS als sv ’t Harde kans maken op de toernooiwinst en beide ploegen als laatste obstakel een heuse derby voor de kiezen krijgen.

Het spits wordt afgebeten door OWIOS in een confrontatie met DSV ’61. Slechts een ruime overwinning houdt de ploeg van Erwin Brem in de race voor de titel en die komt er ook. Door doelpunten van William van den Hul (2), Bennie Veldhoen (2) en Richard Schoeber komt OWIOS op een 5-0 voorsprong alvorens Allard Kroneman namens DSV ’61 iets terugdoet. De 5-1 eindstand is voldoende om sv ’t Harde op doelsaldo voorbij te gaan.

Voor toernooiwinst moet de ploeg van Marco Wilmink tegen de Elburger sportclub nu in ieder geval winnen en tenminste twee keer scoren. Hoewel ESC zich enigszins herstelt van de matige prestatie tegen vv Hattem is sv ’t Harde tijdens deze voorbereiding een maatje te groot. Via een prachtige, maar zeer gelukkige treffer van Melvin Boender leidt sv ’t Harde bij rust met 1-0. Na rust voeren uitblinker Michael Jeensma en invaller Dinand Dekker, middels een strafschop, de score verder op. Rabi Ezzat mag namens de Elburger Sportclub de mooiste treffer van de wedstrijd op zijn naam schrijven, maar veel meer dan de spreekwoordelijke eer levert dat doelpunt niet op.

Met een doelsaldo van +1 blijft sv ’t Harde de buren uit Oldebroek net voor in de eindrangschikking. Een zeer nipte winst dus voor de Hardenezen, maar op basis van het vertoonde spel mag de ploeg zich zeker de terechte toernooiwinnaar noemen. Marco Wilmink is al heel vroeg met de voorbereiding begonnen en dat werpt in deze fase zijn vruchten af. Doemdenkers refereren aan het vorige seizoen waaraan sv ’t Harde ook begon met de winst van de Veluwecup op zak. De huidige situatie is echter niet te vergelijken met een jaar geleden. De nieuwe oefenmeester brengt een frisse wind terug in de selectie waarin veel spelers opeens een kans krijgen aan te sluiten. De toegenomen concurrentie zorgt voor scherpte bij de spelers. Bovendien kiest Wilmink voor een andere manier van spelen. Die visie en strijdwijze is verfrissend voor de jongens die al jaren deel uitmaken van de selectie en bovendien lijkt het nu tactisch veel beter in elkaar te steken bij de sv ’t Harde dan de voorgaande seizoenen. Het is geen gewaagde uitspraak te stellen dat sv ’t Harde een voorname rol in Oost 3B gaat spelen.

Omdat een confrontatie tussen winnaar sv ’t Harde en OWIOS niet in het programma van de Veluwecup opgenomen is komt de ploeg uit Oldebroek niet verder dan de runner up positie. Trainer Erwin Brem zal nochtans tevreden zijn met het vertoonde spel van zijn ploeg. Hoewel het finetunen van de tactiek door zal blijven gaan de komende weken, blijkt OWIOS ook dit keer weer prima te kunnen omschakelen zodra balbezit veroverd is. Revelatie binnen de ploeg is Cornell Balk. Al op 17-jarige leeftijd deed hij ervaring op in de sterke eerste klasse D. Die bagage zal de getructe en bijzonder snelle buitenspeler het komende seizoen goed van pas komen en werkt zeker ook in het voordeel van die andere levensgevaarlijke aanvaller William van den Hul. Een periodetitel of meer lijkt op voorhand zeker tot de mogelijkheden te behoren voor OWIOS.

Een heel andere uitdaging heeft Henk Nieuwenhuis; trainer van de Elburger Sportclub. Het inpassen van een handvol nieuwe spelers is bepaald geen sinecure. Het moet gezegd dat de Elburgers zich beter weerden tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar. Wanneer ook Marco de Vries weer van de partij is, dan zal de kracht van het elftal verder toenemen. De defensieve kwetsbaarheid is daarmee echter niet opgelost en dat vergt het nodige denkwerk van de oefenmeester die zijn derde seizoen ingaat bij ESC.

Ook trainer Jan de Ruiter van DSV ’61 kent de nodige personele problemen binnen zijn selectie en dat heeft grote gevolgen voor de resultaten van zijn ploeg. Net als bij de buren uit Elburg heeft het inpassen van nieuwe spelers tijd nodig. Indien dan ook nog eens sterkhouders als Alfred Hofmeijer, Stefan Bakker en Jan van Norel meerdere wedstrijden verstek moeten laten gaan, dan wordt het bereiken van goede resultaten welhaast een illusie. Over enkele weken staat de bekerconfrontatie met de Elburger Sportclub op het programma. Dan zullen we weten waar beide ploegen werkelijk staan.

De vijfde editie van de Veluwecup was al met al een bijzonder geslaagd toernooi. Het in grote getale aanwezige publiek kreeg attractieve wedstrijden voorgeschoteld met het onvoorstelbare aantal van 45 doelpunten in negen wedstrijden. Hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 5 doelpunten per wedstrijd! Hoewel een echte finale ontbrak, bleef de Veluwecup tot en met de laatste wedstrijd spannend. Daarmee had de organisatie enig geluk, maar zonder geluk vaart niemand wel. Dankzij het publiek en de steun van hoofdsponsor Rabobank Noord Veluwe kan de Veluwecup bovendien een significante donatie doen aan het goede doel van dit jaar; Voedselbank Elburg – Oldebroek

De introductie van de Man of the Match app blijkt een originele en leuke noviteit. Op die manier wordt door het publiek de speler van het toernooi gekozen. Kevin van Renselaar van sv ’t Harde krijgt de meeste stemmen van de bezoekers en is de meer dan terechte winnaar.

De volgende editie van de Veluwecup wordt gespeeld op de velden van DSV ’61. Publiek, teams en organisatie kijken er nu al naar uit.